9 Mayıs’ta gerçekleşen Pandeminin İzini Sürmek Atölyesinin, “Sağlık Sektörü & Kriz Yönetimi” oturumunda “Bir Afetle Mücadele Sınavı: Pandemiyi Yönetmek” başlıklı sunumda  AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu’nu dinledik. Bu oturumun moderatörlüğünü İbn Haldun Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Erkam Tüzgen gerçekleştirdi.

Güllüoğlu sunumun başında genel anlamında kriz yönetiminden ve süreçlerinden, ardından uzun zaman önce ortaya koyulan Türkiye Afet Müdahale Planından bahsetti. Türkiye Afet Müdahele Planının çok aktörlü bir yapıdan oluştuğunu belirten konuğumuz, mecburen çok aktörlü bir yapı olması gerektiğini söyledi. TAMP’nın alt başlığı olarak senaryolar planının, yaşanılan bölgeye göre oluşabilecek afetlerin önceden senaryo halinde ortaya koyulmasını sağladığını belirtti. Ayrıca Kapasite Planının ve Ortak Çalışma Kültürünün de bu alt başlıklardan olduğunu ifade etti.

“En kötüsüne hazırlık yap, en iyisini um.”

Güllüoğlu, sunumuna şu sözlerle devam etti: “Unuttuğumuz bir krizi hatırladık. Yıllar yüzyıllar önce yaşanan salgınlar olsa bile, unutulduğu için bu salgının sadece filmlerde olabileceğini varsıyordu insanlar. Modern insan bundan etkilendiği için bunun adını kriz koydu. Halbuki Afrika’da her sene binlerce, yüzbinlerce insan sıtma hastalığından dolayı ölüyor. Modern insan sıtmayı unuttuğu için veya görmezden geldiği için, sıtma salgınını kriz olarak saymıyor.”

“Bu süreçten sonra gıda güvenliği önemli hale geldi. Ama Afrika’da gıda güvenliği hep önemliydi.”

“Bu tür kriz süreçleri korku ve kaygı olmadan daha iyi yönetilir.”

Normal ve kriz birbirine zıt olduğunu söyleyen Güllüoğlu, fakat bazı krizler normali değiştirdiğini, bizim için şu an anormal plan sosyal mesafe vs çocuklarımız için normal hale geleceğini belirtti.

Avrupa’nın büyük afet yaşamadığı veya bunları uzun zaman önce yaşadığı için bu tür kriz konularında bize kıyasla tecrübesinin zayıf olduğunu belirten konuğumuz, depremin bizi krizlere hazırlıklı tuttuğunu söyledi.

“Bu süreç toplumun ve bireylerin etkin katılımıyla bitirilebilecek bir süreçtir.”

Konuğumuz, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Program tekrarını buradan izleyebilirsiniz:

Paylaş!