Psikoloji Serisi kapsamında psikiyatri profesörü, psikoterapist ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. A. Tamer Aker’i ağırladığımız programımızda Afet, Göç, Savaş, Salgın gibi olgularda ve kitlesel travmatik yaşantılarda psiko sosyal yaklaşımlar üzerine konuştuk.
Türkiye’deki travma literatürünün zenginleşmesinde katkısı olan ve afet bölgelerinde, travmalar özelindeki saha çalışmalarında adını çokça duyduğumuz Prof. Aker, Türkiye’deki travma ve ruh sağlığı çalışmalarının serencamını bizlerle paylaşarak konuşmasına başladı. Günümüze geldiğimizde 2020 yılının başlangıcından itibaren yaşadığımız birçok afetle birlikte ruh sağlığımızın değişimini ve uzmanlar özelindeki yaklaşım ve gelişmeleri birlikte masaya yatırdık. Şu andaki psiko sosyal destek ve dayanışma ağının giderek yaygınlaştığını vurgulayan Prof. Aker, ancak bu şekilde dayanışarak, birlik olarak ilerleyebileceğimizi ve alana katkı sağlayabileceğimizi belirtti.
Birçok toplumsal travmanın bir arada yaşandığı günümüzde, ruh sağlığı uzmanları olarak profesyonel yaklaşımlarımız ve bireyler olarak yapabileceklerimiz hakkında da bilgilendirmede bulunan Prof. Aker, olgulara daha bütüncül ve farklı açılardan bakarak ve korku, kaygılarımızın varlığını kabul ederek ve bunların olağan olduğunu ifade ederek faydalı olabileceğimizi beyan etti.
Bugünlerde gündemimizi çokça meşgul eden ve hayatımızın farklı bir yapıya evrilmesine sebep olan covid-19 küresel salgını üzerine de konuştuğumuz programımızda, ruh sağlığı uzmanları olarak neler yapabiliriz sorusuna da birlikte cevap aradık. Pandeminin etkisi ve bizim dünyamızda neler değiştireceği üzerine çokça çözüm arayışımız olduğunu, burada en doğru yaklaşımlardan birinin virüsün içinden geçmek ve mücadeleye devam etmek olduğunu ifade eden Prof. Aker, sözlerini güzel günlerde buluşma temennileriyle sonlandırdı.
Konuğumuz Prof. Dr. A. Tamer Aker’e değerli tecrübelerini ve yaklaşımlarını bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.
Program tekrarını buradan izleyebilirsiniz: