Yükleniyor Etkinlikler
Bu etkinlik geçti.

Tarih, siyaset, ekonomi, teknoloji ve benzeri alanlarda dünyanın ve ülkemizin gündemini meşgul eden konuları uzmanlar eşliğinde konuştuğumuz Hisar Konuşmaları serisi devam ediyor.

Bu hafta gündem dışına çıkarak Dr. Hasan Yavaş ile CERN tanecik hızlandırıcılı laboratuvarların sundukları servisler ve önemi hakkında konuşacağız.

Muhtelif lokasyonlarda 30 binden fazla tanecik hızlandırıcısı bulunmaktadır. Stanford’da, ABD Ulusal Hızlandırıcı Merkezi’nde (SLAC) Serbest Salınımlı Elektron Lazeriyle yeni nesil x-ray saçılım deneyleri istasyonu kurulum projesini yürütmekte olan Dr. Yavaş bize bu alanda bilgi ve deneyimlerini aktaracak.

Dr. Yavaş 1977 yılında İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Fizik okudu. Mezuniyetinden hemen sonra Bahçeşehir ve Marmara Üniversitelerinde çeşitli derslerde asistanlık ve okutmanlık yaptı. Doktora çalışmaları için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde, Michigan Devlet Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi’nde dersler aldı. Tez çalışmalarını ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Argonne Laboratuvarı’nda ve Princeton Üniversitesi’nde yürüttü. 2007 senesinde Michigan Devlet Üniversitesi’nden Fizik Doktoru unvanı aldıktan sonra, İllinois Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarını tamamladı. Ardından, Alman Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda yeni bir deney istasyonu kurulumu için uzun yıllar Hamburg’da ikamet etti. Tenurunu orada tamamlayıp kadrolu ve sonrasında kıdemli araştırmacı olarak devam etti. 2018 yılının başında, ABD ulusal hızlandırıcı merkezinde (SLAC) Serbest Salınımlı Elektron Lazeriyle yeni nesil X-ray saçılım deneyleri istasyonu kurulum projesini yürütmek üzere Stanford, California’ya taşındı.

Başvuru Formu
Go to Top