BURA IT Buluşmaları kapsamında Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Arıkan’ı (CMPE ’97) Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir ettik. 15 Eylül Cuma günü İbrahim Bodur Oditoryumu’nda gerçekleşen ve moderatörlüğünü Latif Haliloğlu’nun (EE&Math ’88) yaptığı programın konusu son zamanlarda teknoloji ve finans gündemini fazlasıyla meşgul eden devrim olarak telakki edilen “Blockchain” teknolojisi ve bununla beraber gündelik hayatlarımızda değişmesi beklenen muhtemel gelişmelerdi.
Konuşmasına dostlar meclisinde bulunmaktan dolayı duyduğu huzur ve memnuniyeti dile getirerek başlayan Ekrem Arıkan, Blockchain teknolojisini anlamak için dijitalleşmeye bir bütün olarak bakmak gerektiği vurguladı. Bu doğrultuda dijitalleşme ve robot danışmanlık konularını ele alarak dijitalleşme ile birçok sektörün çok büyük değişim ve dönüşüm geçirmeye devam edeceğini ifade etti.
“Eski Köye Yeni Adet Getirin!’’ ve ‘’Başımıza İcat Çıkarın!”
Yapılan istatistiki bir çalışmaya göre bugünkü çocukların %65’i gelecekte ebeveynlerinin bugün bilmediği mesleklerde çalışıyor olacaklar. Bu oranın önümüzdeki senelerde çok daha artacağını ifade eden Ekrem Arıkan, finansal hizmetlerde dijitalleşmenin işin sadece bir boyutu olduğunu ve yeniliklere karşı açık olunması gerekliliğinden bahsetti. Bununla beraber eski köye yeni adet getirmemek ve icat çıkarmamak gibi alışkanlıkların artık değişmesi gerektiğini söyleyerek “Eski köye yeni adet getirin ve icat çıkarın” dedi.
Dijital dönüşümün önemli bir dönüm noktası olan Blockchain’ı anlatarak konuşmasına devam eden Ekrem Arıkan’a göre, Bitcoin ile popülerlik kazanan Blockcahin, Bitcoin’in çok daha ötesinde bir alana hitap ediyor. Değerlerin de artık dijitalleşerek kişiler arasında şifresiz ve güvenli olarak alışverişte kullanılabileceği ortam Blockchain ile ortaya çıkıyor. Önceden insanlar, yazılı haberleşmek için postaneler aracılığıyla mektuplaşıyorlardı fakat mail sisteminin ortaya çıkmasıyla artık postane kurumu bir aracı olma işlevini yitirdi ve önemini büyük ölçüde kaybetti. Buna benzer olarak Blockchain sayesinde zaman içinde para transferleri ve alışveriş için bankalarla beraber nakit para “aracı” işlevini kaybedebilir. Değer transferinin yaygınlaşması durumunda sadece bankalar değil dolaylı olarak bankacılık sektörüyle ilişkili olan birçok sektör de tehdit altına girecek.
Blockchain teknolojisinin geleceği hakkında çok spekülatif yorumların ortalıkta dolaştığını belirten Ekrem Arıkan, ‘’İnsanlar nasıl tepki verecek, devletler nasıl bir politika izleyecek, bankalar nasıl hamleler yapacak, teknoloji uzmanları ekstra ne katkılar sunacak?’’ gibi cevap bekleyen soruların bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte gelecek birkaç yıl içerisinde bu teknolojinin hayatımızın her alanında bulunma ihtimalinin gayet güçlü olduğunu ifade etti.