BURA IT Buluşmalarında “Bulut Yazılım (SaaS), Ürün Geliştirme ve Girişimcilik” başlıklı sunumuyla konuğumuz next4biz kurucu ortağı Kamil Tuğcu oldu. 30 Nisan Perşembe günü Zoom üzerinden gerçekleşen etkinlikte konuğumuz öncelikle firmalarının kuruluş aşamasından günümüze olan yolculuğunu anlattı. Tuğcu, B2B modeliyle CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) hizmeti veren firmalarının 2017’de Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketinden biri olduğunu söyledi. Firmasında yaşadığı tecrübeleri paylaşarak ülkemize ve yeni girişimcilere faydalı olacak bir sunum gerçekleştirdi.

Öncelikle Bulut hizmetlerinden bahseden Tuğcu, bulut teknolojilerinin gelişimini ve şirketlere ne gibi faydalar sağladığından, Bulut teknolojilerinin gelişmesiyle firmaların yan işleri sisteme bırakarak, asıl işlerine odaklandığını söyledi.

Bulut uygulamalarını tercih ederken beş önemli kritere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kriterler; Bilgi Güvenliğini sağlaması, Yüksek erişim oranı sağlaması, ölçeklenebilirliğe uygun olması, diğer sistemlerle entegre edilebilirliğinin olması, çeviklik/Uyarlanabilir bir yapıya sahip olması.

“Yazılım ürünlerinin arkasında müşteri/kullanıcı topluluğu vardır. Ürünler müşteri deneyimiyle olgunlaşır.”

Konuğumuza göre, ürün geliştirme konusunda ise sektörde karıştırılan iki kavram var: Proje ve Ürün. Proje kısa dönemli gerçekleşirken, ürün uzun dönemli olarak kurgulanabilir. Proje anlayışı teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini ürüne bıraktı. Tuğcu, rekabetin geliştiği ortamda ürün geliştirmeye odaklanmak gerektiğini ürün geliştirme, yüksek bütçe gerektirirken uzun vadede getirisinin daha fazla olduğunu ve projenin markalaşma gibi bir çabası olmazken ürünün markalaşmayla sürekli bir gelir modeli haline geldiğini söyledi.

“Ürün geliştiren kurum ve ekiplerin dikey uzmanlığı oluşur.”

Tuğcu’ya göre her ne kadar iyi bir fikir olsa da iyi bir piyasa ve rakip analizine sahip olmamak bir girişim için dezavantaj oluşturur. Daha girişime başlamadan rakipleri ve piyasayı incelemek ve müşterilerinin bu ürünlere olan yorumları dikkate almak gerekir.

En önemli kilit noktalardan biri de Hedef ve İş Planını doğru bir şekilde ortaya koymak. Her ne kadar süreç içinde hedef ve iş planında değişimler olacak olsa da omurga bir hedef ve iş planına sahip olmak gereklidir.

Yatırımcı ve Destek süreçlerinden önce iyi bir prototip oluşturmalı ve yatırımcının basit bir şekilde anlayabileceği bir yapı ortaya konmalı. İlk aşamalarda devlet desteklerine göz atmakta fayda olacaktır.

“Başarılı bir girişim için üzerinde yeterince düşünülmüş bir Fikir üzerine ilerlemek gerekir.”

Girişimin her sürecinde mentör desteği almak da önemli bir konu. Çalışmalarda girişimciye yön verecek, hata yapma olasılığını azaltacak, girişimciyi hızlandıracak danışmanlar ile çalışılmalı.

Konuğumuz, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.

Next4Biz kurucu ortağı Kamil Tuğcu’ya ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

Program tekrarını buradan izleyebilirsiniz:

Paylaş!