Yükleniyor Etkinlikler
Bu etkinlik geçti.

BURA olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin ürettiği değerleri tanımaya devam ediyoruz. Mucidi olduğu “sıvı metal” ile adını dünya çapında duyuran üniversitemiz 1989 yılı Makine Mühendisliği&Fizik mezunu olan üyemiz Dr. Atakan Peker’i Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir ediyoruz. İsmini son zamanlarda sık sık duyduğumuz Türk fizikçi 9 Nisan Pazar günü Güney Kampüs’te İbrahim Bodur Salonu’nda yapacağı konuşmada bize kendi hikayesini ve buradan yola çıkarak AR-GE faaliyetlerinin teknolojik gelişmelerdeki yerini ve önemini anlatacak.

Dünyaca ünlü bilgisayar markası Apple’ın ürünlerindeki bazı sorunlarını çözmek amacıyla çalışmalarına başvurduğu Peker, Sıvı Metal’i daha çok “güçlü bir plastik” olarak tanımlıyor ve bu materyalin görünüm olarak diğer metallerden bir farkı olmadığını, bununla birlikte çok daha esnek bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Bu ürün titanyum veya paslanmaz çelik gibi metallerden 10 kat daha esnek yapıda, çok daha hafif ve iki kat dayanıklı. Diğer metallere göre en önemli dezavantajı ise yoğun kullanım alanı olmadığından fiyatının pahalı olması.

Tarih: 9 Nisan 2017 Pazar

Saat: 11:00

Yer: İbrahim Bodur Salonu – Güney Kampüs

Malzeme bilimcisi ve teknoloji geliştirme uzmanıdır. Savunma sanayi ürünleri, elektronik cihaz şasileri , mücevherat ve tıbbi protez malzemeleri üzerine bilimsel ve teknolojik çalışmaları vardır. Doktorasını California Insitute of Technology’de (Caltech) malzeme bilimi üzerine almıştır. Doktora tezi çalışmalarında, tez hocası ile beraber Liquidmetal alaşımlarını (hacimli metalik cam) geliştirmistir. Daha sonra, bu buluşun teknoloji transferi ve ticari ürün haline geliştirilmesi için 13 yıl özel sektörde çalışmıştır. Patentlerinin lisans ücretleri $40 milyon doları , ticari ürün satışları $80 milyon doları aşmıştır. Liquidmetal buluşunu Iphone ve benzeri ürünlerde kullanmak uzere 2011 yılında Apple, Inc. tarafından lisansı alınmıştır. Teknoloji transferi ve patent geliştirme üzerine yöneticilik yapmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği ve Fizik bölümleri mezunudur. 2.300 atıflı 23 bilimsel yayını vardır. 31 tanesi kabul edilmiş, 40’dan fazla patent ve patent başvurusu vardır.

Go to Top