Türkiye’de Çocuk Olmak: Ruh Sağlığı Perspektifi Sempozyumu, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) ve Boğaziçi Psikoloji Akademisinin (BUPAC) organizasyonu ile Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti.
İbrahim Bodur Oditoryumunda 21- 22 Mayıs tarihlerinde düzenlenen sempozyuma 28 farklı üniversiteden ruh sağlığı alanında eğitimlerine devam eden öğrenciler ve bu alanda çalışan uzmanlar katıldı. İki gün süren sempozyum, alanında uzman 18 konuşmacının gerçekleştirdiği 5 panel, 7 atölye çalışması ile tamamlandı.
Programın açılış konuşmasında BURA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fehim Paluluoğlu: “Dernek olarak faaliyetlerimize ağırlıkla üyelerimizin kendi ilgi alanlarındaki tecrübeleri şekil ve yön veriyor. Boğaziçi Üniversitesinde eğitim alarak elde ettiğimiz birikimi toplumsal faydaya dönüştürmek en büyük amaçlarımızdan. BURA Psikoloji Masası da bu anlamda en yoğun faaliyet üreten ve nitelikli emek ortaya koyan ekiplerimizden. Psikoloji alanında yaptıkları onlarca çalışma ile yıllar içinde güçlü bir birikim oluşturan Psikoloji Masamız çalışmalarına devam ediyor. Bununla birlikte BUPAC da ruh sağlığının farklı alanlarına odaklanacak yeni bir inisiyatif olarak hazırlıklarına başladı. Hem Psikoloji Masası gönüllülerine hem de bu sempozyuma katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederim” dedi.
Ardından BURA Psikoloji Masası başkanlığını yürüten Elif Safsoy Kimya, uzun bir aradan sonra üniversitemizde program yapıyor olmanın heyecanı içerisinde olduklarını söyledi. Safsoy Kimya: “Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji ve PDR mezunları olarak farklı dönemlerden mezun olmuş arkadaşlarımızın tamamen gönüllülük esasına dayalı katkılarıyla yaklaşık beş yıldır BURA çatısı altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Psikoloji ve PDR mezunları başta olmak üzere her kademeden ruh sağlığı çalışanının mesleki gelişimine katkı sağlayacak etkinlikler düzenliyoruz. Bu alana artan ilgi, bizleri ruh sağlığı profesyonellerinin ihtiyaçlarına daha nitelikli bir cevap verebilme adına faaliyetlerimizi belli alanlarda yoğunlaştırmaya teşvik etti ve BUPAC bu anlamda önemli bir inisiyatif olacak.
Türkiye’de Çocuk Olmak Sempozyumunun temel hedeflerinden bir tanesi Türkiye’de çocuk hakları ihlalleri ve çocuk istismarı gibi kritik meselelerdir. Bu meselelerden hareketle programda, Türkiye’de çocuk olmanın birçok farklı yönünü konuşma fırsatımız olacak. Bu sempozyuma katkı sunan tüm gönüllü arkadaşlarıma, davetimizi kabul edip birikimlerini bizlerle paylaşacak olan tüm hocalarımıza ve ilgi duyup gelen tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Sempozyumun açılış panelinde Prof. Dr. Nurper Ülküer, Çocuk Haklarının Hayata Geçirilmesi “İlham Veren Hikayeler” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Türkiye’de Çocuk Olmak Farklı Alanlarda Konuşuldu
Programda; Çocuk İhmal ve İstismarına Disiplinler Arası Bir Bakış, Dijital Dünyada Çocuk Olmak, Özel Gereksinimli Çocuklar, Göçmen ve Mülteci Olarak Çocuk, Çocuk ve Oyun başlıklı 5 farklı oturumda alanında uzman 11 konuşmacı yer aldı.
Panellerde yer alan konu ve konuklar şu şekilde:
- Çocuk İhmal ve İstismarının Hukuki Boyutu, Av. Süreyya Kardelen Yarlı
- “Çünkü Ben Çocuğum” Projesi, Sosyolog Aslı Cingil
- Çocuk İhmal ve İstismarının Ruh Sağlığı Pratiğine Yansıması, Kln. Psk. Dr. Belkıs Nilgün Öcal
- Siber Zorbalık ve Çocuk Ruh Sağlığına Yansımaları, Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak
- Dijital Dünyada Ebeveyn Olmak, Dr. Duygu Dinçer
- Özel Yetenekli Çocuklar, Doç. Dr. Marilena Z. Leana-Taşcılar
- Disiplinlerarası Bağlamda Nörogelişimsel Bozukluklar Üzerine Çalışmak, Dr. M. Barış Korkmaz
- Göçün Beyin Haritası: Göç Stresinin Beyin Üzerindeki Etkileri, Doç. Dr. Veysi Çeri
- Ruh Sağlığı Çalışanı Olarak Mülteci Çocuklarla Çalışmak, Kln. Psk. Zeynep Begüm Aydın
- Oyunun Çocuk Gelişimindeki Rolü, Doç. Dr. Ayfer Dost Gözkan
- Oyunun İyileştirici Gücü, Kln. Psk. Selva Arslan
Atölye Çalışmaları Yapıldı
Katılımcıların farkındalıklarını geliştirebilecekleri, keyifli ve eğitici 7 farklı atölye çalışması gerçekleştirildi.
- Çocuklarla Narratif Terapi Atölyesi, Kln. Psk. Gülce Nur Dinçer
- Yaratıcı Drama Atölyesi, Doç. Dr. Bülent Sezgin
- Proje Yazma Atölyesi, Uzm. Psk. Dan. Zehra Aktan
- Çocuklarla Görüşme Teknikleri Atölyesi, Kln. Psk. Fatma Zehra Gelgör Tunalı
- Kum Tepsisi Terapisi Atölyesi, Psk. Dan. Betül Demirlikan Ergün
- Oyun Grupları Düzenleyen Bir Uzman Olmak, Uzm. Psk. Begüm Köseler Özen
- Çocuklarla Sanat Terapisi Atölyesi, Kln. Psk. Halil Ünal