Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin düzenlediği İGA, THY ve Turkcell işbirliğiyle gerçekleşen “İstanbul Havalimanı Ekonomisi: Gelecek ve Fırsatlar Paneli” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımlarıyla Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde 4 Mayıs Cumartesi Günü gerçekleşti.
“Hedefimiz 450 milyon!”
Panelin onur konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan protokol konuşmalarında:
“(Havacılıkta) 34 milyon olan yolcu sayımız son 15 yılda 210 milyona ulaştı. Hedefimiz 450 milyona ulaşmak. Bugün ülkemiz, özellikle de İstanbul, dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bu nedenle bugüne kadar yaptığımız havacılık yatırımı 56 milyar TL’yi buldu. İstanbul Havalimanı kargo ve e-ticaretin merkez üssü olacak. (Havalimanının) Toplamda projenin bedeli 32 milyar 399 milyon avro gibi dev bir ekonomik güce denk geldiğini görüyoruz. (THY) Bugün 332 uçaklık filosuyla; 51’i yurt içi, 258’si uluslararası olmak üzere dünyanın 124 ülkesinde 309 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Dış hat uçuş noktamızı 360’a çıkarmayı planlıyoruz “dedi.
Birçok bilimsel çalışma ve raporlara atıf yapan Bakan Turhan, dünyada hava ulaşımının öneminin, diğer ulaşım modlarına göre her geçen gün arttığını, yolcu ve kargo taşımacılığının hızla büyüdüğünü bildirdi.
Turhan, dünyada 38 milyona ulaşan uçak seferlerindeki tarifeli yolcu sayısının 2018’de yüzde 6 artarak 4,3 milyara ulaştığını kaydederek, küresel ticaretin yüzde 35’inin ve e-ticaretin yüzde yüzde 90’ının havayolu ile sağlandığı bilgisini verdi.
Havacılık faaliyetlerinin bugün dünyada, sadece ulusal ve bölgesel değil, küresel gelişmenin, kalkınmanın en önemli unsurlarından biri haline geldiğini aktaran Turhan, Türkiye’nin kilit konumundaki coğrafi lokasyonu ile 1,5 milyar insanın yaşadığı, 35 milyar dolar GSMH ve 7 milyar dolar ticaret hacmine sahip ülkelere 4 saat uçuş mesafesinde olduğunu vurguladı.
“Havacılık sektörünün cirosu 110 milyar liraya çıktı”
Turhan, havacılık sektörünün cirosunun 11 kat artırarak 110 milyar liraya çıktığını kaydederek, daha yapacakları çok işlerinin olduğunu, gelecek 20 yılda dünya genelinde hava trafiğinin iki katın üzerinde, hizmet verilen yolcu sayısının ise yıllık ortalama yüzde 4,4 artmasının beklendiğini paylaştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan konuşmalarına panel düzenleyici Boğaziçi Üniversiteliler Derneği ve paydaşlarına teşekkür ederek son verdi.
“Ülkemizi ve üniversitemizi bütün dünyada layıkıyla temsil etmenin gayreti içindeyiz”
Panel açılış konuşmalarında konuşan Boğaziçi Üniversiteliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fehim Paluluoğlu, Boğaziçi Üniversitesi derneği olmanın getirdiği sorumluluklardan bahsetti:
Paluluoğlu “Boğaziçi Üniversiteliler Derneği olarak bizler faaliyetlerimizi kurulduğumuz 2003 yılından bu yana ülkemizin bu öncü kurumundan mezun olmanın yüklediği sorumluluk hissiyle yürütüyoruz. Bu üniversitede eğitim görmenin sağladığı fırsatlarla her alanda nitelikli işler üretmenin, bunları toplumla paylaşmanın, ülkemizi ve üniversitemizi bütün dünyada layıkıyla temsil etmenin gayreti içinde olduk, olmaya devam edeceğiz.
Boğaziçi Üniversitesi gibi geniş ve köklü bir ailenin parçası olarak aktif mezun ağımız ile üniversitemiz ve ülkemiz için her alanda değer üretmeyi temel sorumluluklarımızdan addediyoruz. Mezunlarımızın, gerek ülkemizde gerek yurtdışında iş dünyasından akademiye, bürokrasiden siyasete ve sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok alanda öncü, başarılı ve iz bırakan şahsiyetler olması bizim için büyük bir kıvanç kaynağı.” dedi.
“Boğaziçi Üniversitesi sadece ülkemizin değil dünyanın da önde gelen araştırma üniversitelerinden biri haline gelmiştir”
Konuşmalarına iş dünyasının ihtiyacı olan ar-ge ve inovasyonda Üniversitede üretilen akademik bilginin önemine değinen Paluluoğlu: “Boğaziçi Üniversitesi, uluslararası standartlardaki eğitim kalitesi ve birçok alandaki güçlü AR-GE kapasitesiyle ülkemizin teknolojik ve ekonomik gelişiminde her zaman önemli bir rol oynamıştır. Uluslararası alanda sahip olduğu işbirlikleri, öğrenci, araştırmacı ve akademisyen değişim programları ve hayata geçirilen ortak projeler sayesinde Boğaziçi Üniversitesi sadece ülkemizin değil dünyanın da önde gelen araştırma üniversitelerinden biri haline gelmiştir. Bu birikim sadece üniversite kampüsündeki akademik çalışmalardan ibaret kalmamış aynı zamanda özel sektör ve kamuyla yapılan işbirlikleri aracılığıyla da toplumsal kazanımlara dönüştürülmüştür.
Bizim de mezunlar olarak vazifelerimizden başında iş dünyasının ihtiyaçları ile üniversitelerin sağlayacağı yetkinliklerin buluşmasına aracılık etmek gelmektedir. Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından olan İstanbul Havalimanı Projesi gibi bir kritik bir projenin Boğaziçi Üniversitesi zemininde konuşulmasını ve farklı yönleriyle tartışılmasını bu açıdan önemli bir buluşma noktası olarak görüyoruz.” diye belirtti.
“İstanbul Havalimanı, 2025 yılı itibariyle gayri safi milli hasılanın yüzde 5’ine tekabül edecek”
İstanbul Havalimanı yatırımının önemine de değinen Paululuoğlu:
“Tamamlanmasıyla birlikte yeni havalimanı ülke ekonomisine çok ciddi katkılarda bulunacak. Tahminler yeni havalimanının 2025 yılı itibariyle gayri safi milli hasılamızın neredeyse yüzde 5 ine tekabül eden 73 milyar liralık katkı yapacağı yönünde.
Bu hacime sadece yolcu taşımacılığındaki büyüme değil kargo taşımacılığında gerçekleşecek atılımın da katkısı büyük. Yeni kargo kapasitesiyle havalimanımız, İstanbul’u dünyanın büyük kargo şehirleri arasına getirecek.” diye konuşmalarına ekledi.
“Projenin akademik boyutu ayrıca önem arz ediyor”
Panelde selamlama konuşmalarını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, üniversitenin faaliyetlerinden bahsederek, havalimanlarının ekonomiye katkısından bahsetti. Özkan, “Üniversitemizde böyle bir panelin düzenlenmesi ve konunun akademik boyutuyla ele alınması bizim için ayrıca önemli.” dedi.
“Hedefimiz 90 milyon yolcu!”
Panel paydaşlarından THY adına konuşmalarını yapan THY Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, küresel havacılık sektöründe bu yıl yolcu sayısının 4,6 milyara ulaşmasının beklendiğini kaydederek, “THY’ye baktığımızda ise 2018’de 75 milyon yolcu taşıdı. Bu sene de hedefimiz yaklaşık 90 milyon yolcu.” dedi.
Etkinliğin açılışında konuşan Çay, THY’nin şu anda 124 ülkeye ve 311 nokta uçtuğunu kaydederek, hem yolcu hem de kargo açısından dünyada en fazla noktaya uçan havayolu şirketi olduklarını söyledi.
Çay, THY’nin ülke ekonomisine katkısından bahsederek, en fazla hizmet ihracatı sağlayan bir havayolu şirketi olduklarını, ciddi bir insan kaynaklarının bulunduğunu anlattı.
“İstanbul Havalimanı projesiyle Türkiye gerçekten özgüven kazandı”
Açılış konuşmalarında yer alan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın büyümesi için THY’ye iyi hizmet sağlanması gerektiğini belirterek, havayolu ile havalimanı arasındaki iş birliğinin önemine değindi.
THY’nin şu anda dünyanın en itibarlı hava yolu şirketlerinden olduğunu dile getiren Samsunlu, şirketin uçuş noktalarından ve sayılarından bahsetti.
Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın çok uzun yıllar önce konulmuş bir hedefe gitmek için yapılmış bir yatırım olduğunu kaydederek, Türkiye’de ve dünyada havacılığın çok daha büyük yatırımlara ihtiyacı olduğu düşünülerek böyle bir yatırımın hayata geçirildiğini anlattı.
Dünyada ekonomiye en hızlı katkı sunacak yatırımlardan birisinin havalimanları olduğunu aktaran Samsunlu, “İstanbul Havalimanı projesiyle Türkiye’nin gerçekten özgüven kazandığını düşünüyorum.” dedi.
“225 bin istihdam”
Samsunlu, havalimanını inşa eden ortakların müthiş bir deneyim kazandığını, dünyanın her yerinde böyle yatırımlar yapabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu belirterek, bugüne kadar havalimanında 200 bin işçi çalıştığını, bu personelin başta yakın bölgeler olmak üzere dünyanın farklı noktalarına transfer edildiğini anlattı.
Havalimanının tüm fazları tamamlandığında 225 bin istihdam beklediklerini dile getiren Samsunlu, projenin lojistik, havacılık, kargo gibi alanlarda ekonomiye sunacağı katkılardan bahsetti.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan hediye takdimi sonrası programa ara verildi.
Türkiye’nin Mega Alt Yapı Projesi
“İstanbul Havalimanı Ekonomisi: Gelecek ve Fırsatlar” Paneli, havalimanı inşa ve göç sürecini anlatan ilk panelde “Türkiye’nin Mega Projesi”, “İstanbul Havalimanı İnovatif İnşaa Süreci”, “Büyük Göç: Taşınma” başlıkları altında çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Panelin ilk oturumunda Melih Mengü (İGA İş Geliştirme GMY), İsmail Polat (İGA CTO), Fatih Mere (İGA AOCC Direktörü) ve Serap Okçu (THY Havalimanı Yatırımları ve Transfer Planlama Müdürü) yer aldı.
Lojistik Üssü ve Teknoloji Merkezi
Panelin son oturumu ise Lojistik Üssü ve Teknoloji Merkezi başlığı altında düzenlendi. Burak Kılıç (UPS Türkiye Yöneticisi), Turhan Özer (THY GMY), Vedat Yıldız (İGA Bilişim GMY), Elif Yenihan Kaya (Turkcell Network Erişim Kapasiteleri Direktörü)’nın panelist olarak katıldığı oturumda “Lojistik Atılımı ve Fırsatlar”, “Küresel Havayolu Taşımacılığında Merkez Hub”, “İstanbul Havalimanı ve Gelişen Teknoloji” başlıkları ele alındı.
“İstanbul Havalimanı Ekonomisi: Gelecek ve Fırsatlar” Paneli yapılan oturumlar sonrası kapanış konuşması ve fotoğraf çekimi ile son buldu.