İslam ve Modernite Atölyesi geçtiğimiz Salı günü Ayhan Çitil’in konuk olarak katıldığı toplantıyla devam etti.

Güney Kampüs’te Kriton Curi salonunda atölyeye başvuran arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleşen toplantı için atölyemizin ilk başlıklarından “Metafizik” kavramını konuşmak üzere bir araya gelindi. Bu konuyu daha iyi anlamak üzere Ayhan Çitil’e ait bildirilerin daha önce okunması katılımcılardan talep edilmişti. Toplantıya bu bildirilerin özeti yapılarak kısa bir girişle başlandı ve daha sonra Ayhan Çitil “Metafizik” kavramının felsefe tarihinde nasıl konumlandırıldığının kısa bir özetini yaparken, genelde “Modernite” projesinin, özelde ise Kant’ın “Metafizik” ile alakalı yaptığı eleştirinin detaylarından bahsetti.

Ayhan Çitil, Modernite’nin getirmiş olduğu metafizik eleştirisi sonucu oluşturulan fikri zeminde, çok temel bir ontolojik soru olan “Neredeyiz?” sorusunun bir kenara itildiğini ve bunun sonucunda üzerinde durduğumuz nazari sahnenin daraltıldığını ifade etti. Bunun sonucunda oluşturulan fikriyat, yeni bir “biz” tanımı yapıyor ve Müslüman insanları da “öteki” şeklinde konumlandırıyor. Çitil, Müslümanların modern dünyada yaşadığı birçok sorunun kökeninde yatan bu ontolojik problemin çözümü için yine bu toplumların yeni bir nazariyat oluşturma yolunda fikri bir mücadeleye girişmesi gerektiğini belirtti.

Karşılıklı diyalog halinde devam eden toplantının ardından Ayhan Çitil yapılmakta olan İslam ve Modernite Atölyesi’nin daha da güzel bir şekilde ilerlemesi temennisinde bulunarak toplantıyı sonlandırdı.

Atölyemiz bundan sonra yapılacak toplantılarla devam edecek.

Atölyemizin açılış etkinliğinin haberine ulaşmak için tıklayınız.
Atölyemiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Paylaş!