1863 yılında Robert Koleji olarak eğitim hayatına başlayan Boğaziçi Üniversitesi, 1868 yılında verilen inşaat izni ile beraber şimdiki Güney Kampüs’e kuruldu. Hamlin Hall olarak da bilinen birinci erkek yurdunun inşası ile başlayan süreç günümüze kadar aşama aşama büyüyerek şimdiki Boğaziçi Üniversitesi’ni oluşturmakta. Sizlere ilk inşaat çalışmalarından Boğaziçi Üniversitesi ismini aldığı zamanlara kadar olan ‘’Boğaziçi’nin siyah beyaz hallerinde’’ kısa bir gezinti sunuyoruz.



Robert Koleji bünyesinde inşa edilen ilk bina olan ve yapımı 1871 yılında tamamlanan Hamlin Hall, arkasındaki ek kısım ile beraber görülüyor. Şu anda kulüp odaları, erkek yurdu, kafeteryalar ve ders çalışma mekanı olarak kullanılan bina; ismini Robert Koleji’nin iki kurucusundan biri olan Dr. Hamlin’den almıştır. Yapımından yaklaşık 30 yıl sonra arkadaki ek kısım yıkılmıştır.



Bugün Fen Edebiyat Fakültesi olarak da bildiğimiz Anderson Hall, 1913 yılında tamamlanmıştır. Hazırlık binası olarak hizmet veren ve uzun süre hocalık yapmış olan Charles Anderson’dan ismini alan binanın önünde ve etrafında ağaçların henüz olmaması oldukça dikkat çekici bir detay.




Şimdiki kullanımından farklı olarak spor müsabakalarının da mekanı olan Güney Meydan



Güney Kampüs’ün yeterli gelmemesi ile diğer kampüsler için devam eden inşaat çalışmaları




Öğrenci sayısının artmasından dolayı derslik olarak inşa edilen Washburn Hall, şimdilerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak kullanılıyor. Yapımı 1906 yılında tamamlanan binaya 1903 yılında başkanlıktan istifa eden George Washburn’un adı verilmiştir.



Yüksek bir tepede ve nispeten uzak bir bölgede inşa edilen Robert Koleji için nakliye işlemleri zamanın şartlarına göre öküz arabaları ile sağlanırken.




Robert Koleji Mühendislik Fakültesiyle bağlantılı olarak marangozluk atölyesinde çalışma yapan öğrenciler.



Şu anda 1. Kız Öğrenci Yurdu olarak kullanılmakta olan “Theodorus Hall”



Albert Long Hall’deki bir etkinlik sırasında – 1948



Kütüphane binasında gerçekleşmekte olan “Türkiye’nin Güzel Sanatları” Sergisi




1964 senesi Mezuniyet Töreni’nden




Şimdiki rektörlük binasının olduğu yerden çekilen bu fotoğrafta eski mühendislik fakültesi ve sol tarafta fırının bacası görülüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin genel idare binası olarak kullanılan ve altında güney yemekhanenin bulunduğu bina, 1931 yılında tamamlanmış ve Robert Koleji 3. Başkanı olan Caleb Gates’in adı verilerek Gates Hall olarak anılmıştır.


Paylaş!