Enerji Perspektifi: Gelecek ve Fırsatlar programı devam ediyor.
TANAP Genel Müdürü Dr. Saltuk Düzyol ve Kalyon Enerji İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata ile TANAP ve YEKA Güneş gibi büyük enerji projeleri, bu projelerin dinamikleri ve geleceğe dair sundukları fırsatların konuşulacağı “Enerjide Mega Projeler” oturumumuz 2 Mayıs Pazar günü 14.00’te gerçekleşecektir.
*Önceki oturumlardan en az bir tanesine katılım sağlamışsanız tekrar kayıt olmanız gerekmemektedir.
1990’da ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünü bitiren Saltuk Düzyol, 1996’da Hacettepe Üniversitesi’nden İktisat Yüksek Lisans ve 1999’da Londra’da Imperial College Of Science And Technology’den MBA derecelerini aldı. 2012’de Hacettepe Üniversitesi’nden doğal gaz piyasalarının serbestleştirilmesi üzerine hazırladığı doktora teziyle iktisat doktoru unvanını alan Düzyol, sırasıyla Petrol Ofisi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda uzman ve proje yöneticisi olarak çalıştıktan sonra, 2004 yılından itibaren petrol ve doğal gaz sektöründe çalışmaya başladı.
BOTAŞ’ta Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdürlük ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı bu dönemde Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı gibi Mega Projeleri ve toplam uzunluğu 7000 Km’ye yaklaşan Ulusal Doğal Gaz İletim şebekesi yatırımlarını tamamlayan ekibe liderlik etti. 2010-2013 yılları arasında Kolin Şirketler Grubu’nda Enerji Grubu Başkanlığı yaptığı dönemde Elektrik Dağıtım Sektöründe de çalışma fırsatı bulan Düzyol, 2013 yılından itibaren Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Murtaza Ata, ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Doktorasını 1993 yılında İngiltere Cranfield Üniversitesi’nden almıştır.
Doktora sonrasında kariyerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda kontrat mühendisi olarak çalışmaya başladı. Black Hawk, Sea Hawk, Cougar ve Taarruz Helikopterleri tedarik ve ortak üretim projelerinde çalıştı. Arkasından Başbakan Müşaviri olarak görev alarak savunma tedarik sisteminin yeniden yapılandırılması üzerine çalıştı. Kamu görevi sonrasında 90’lı yılların sonlarında bir yazılım şirketi kurarak e-ticaret dahil birçok internet tabanlı kurumsal yazılım geliştirme çalışmalarını yönetti. Bu dönemde Yeditepe Üniversitesi’nde MBA öğrencilerine B2B E-Ticaret dersi verdi.
2003 yılı ve sonrasında enerji sektöründe ilk olarak dağıtım şirketleri için internet tabanlı yazılım çözümleri alanında çalışmaya başladı. 2007-2010 yılları arasında kariyerini çoğunlukla Hidroelektrik ve Rüzgâr Santralleri geliştirilmesi ve var olan lisanslı projelerin ekonomik analizlerinin yapılmasında geçirdi. 2010-2016 yılları arasında kurulu güçleri toplamı 1500 MW olan kombine çevrim santralleri ve kurulu güçleri toplamı 4600 MW olan ithal kömür santralleri projelerinin geliştirilmesi ve lisanslandırılması alanında çalıştı.
Mevcut görevine atandığı 1 Haziran 2016 tarihinden sonra yönetiminde olduğu Kalyon Enerji Yatırımları A.Ş. Enerji Bakanlığı’nın benimsemiş olduğu “Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları” politikası kapsamında yarışmaları yapılmış olan 3 büyük ve önemli enerji projesini kazandı.
Bu projeler:
- 800 MWe Çayırhan-2 Linyit Santralı ve Maden İşletmesi
- 500 MWp/yıl Kapasiteli ingot-wafer-PV hücre-PV Panel fabrikası
- 1000 MWe YEKA Güneş Santrali
- 1000 MWe YEKA Rüzgâr Santrali