Yükleniyor Etkinlikler
Bu etkinlik geçti.

19 Ekim 2021 Salı, 21.00 | Zoom 

Tarih, siyaset, ekonomi, teknoloji ve benzeri alanlarda dünyanın ve ülkemizin gündemini meşgul eden konuları uzmanlar eşliğinde konuştuğumuz Hisar Konuşmaları serisi kaldığı yerden devam ediyor.

Hisar Konuşmalarında bu hafta Araştırmacı Yazar Davut Nuriler ile Boşnak Milletinin Direniş Kültürü’nü konuşacağız. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın moderatörlüğünde 1878’de yapılan Berlin Andlaşması ile Osmanlı Devleti’nden kopması ile başlayan ve doksanlı yıllara kadar farklı devletlerin işgali altında kalan Boşnak Milleti’nin milli kimliğini korumak için nasıl bir mücadele verdiğini ele alacağız.

1951 yılında dağılan Yugoslavya’nın Sırbistan Federal devletinin Sancak bölgesinde bulunan Yeni Pazar şehrinde dünyaya geldi. 1958 yılında zorunlu göçle Türkiye’ye gelerek İzmir-Altındağ’a yerleşti. İlköğrenimimi Altındağ Evrenesoğlu İlkokulu’nda bitirdi. İzmir Namık Kemal Lisesindeki orta tahsilinden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinde Malzeme ve Metalürji Mühendisliği bölümünü 1978 yılında bitirdi. İzmir Demir-Çelik fabrikasında üç yıl çalıştıktan sonra askere gitti. Askerlikten sonra İstanbul’da Çelik Endüstrisi Türk A.Ş’de yöneticilik yaptı. Profesyonel yöneticilik yaparken siyasete, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ekibinde Anavatan Partisi kuruluş çalışmalarına iştirakle başladı. 1983-1990 yılları arasında Anavatan Partisi’nde Fatih İlçe Sekreterliği, Fatih İlçe İkinci Başkanlığı ve İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı yaptığı yıllardan, 1993 yılındaki vefatına kadar Balkanlarla ilgili işlerde fahri danışmanlığını yaptı. 1992’de Bosna Hersek’in bağımsızlığını kazanması ile uğradığı saldırılar sebebi ile girilen kanlı dönemde, Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulundu. O zamana kadar herhangi bir sivil toplum kuruluşu bulunmayan Boşnak kökenlilerin bu ihtiyacının giderilmesine yönelik çalışmalarda aktif olarak yer aldı. Bonsa-Sancak ve Rumeli adı altında kurulan vakıf ve derneklerin oluşumu bu şekilde gerçekleşmiş oldu. 1995 yılında Bosna Hersek’te sağlanan barış ile Türkiye, Bosna-Hersek arasında ticari ve iktisadi ilişkilerin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulundu. 1998 yılında Bosna-Hersek’te Barış Koruma Gücü olarak faaliyet gösteren TSK mensubu Binbaşı Hürriyet Uğurcan ile birlikte Fojnica şehrinde Katolik manastırında beş asırdan beri saklanan Fatih Sultan Mehmed’e ait Ahidname‘yi üç dilde bir tablo haline getirerek dünyaya tanıttı. 2003 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevine gelmesi ile Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’ne atandı. TİKA’nın Saraybosna Koordinatörlüğünü 2005 yılına kadar yaptı. 2010 yılından sonra Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme eski bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir özel danışmanlığını yaptı. Son yıllarda Yugoslavya ile ilgili çalışmalarının yanı sıra Bulgaristan’da yaşayan Boşnaklarla , oradan göçmüş Türkiye’de yaşayan göçmenlerin problemleri ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarla şu ana kadar 5000 civarında Boşnak’ın Türk Vatandaşlığına alınmasına katkıda bulundu. Davur Nuriler evli ve üç kız, beş erkek çocuk babasıdır.

1968 yılında Giresun’da doğan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1997 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yüksek lisans, 2001 yılında Marmara Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladı. 2005 yılında doçent oldu. 1995 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren Kızıltoprak’ın XIX. Yüzyıl Osmanlı tarihi, II. Abdülhamid dönemi, Ortadoğu ve Mısır üzerine çeşitli kitap, makale ve bilimsel çalışmaları bulunmaktadır. Evli olan Kızıltoprak, 2 erkek bir kız çocuk babasıdır.

Kitapları

  • 15 Numaralı Mühimme-i Mısır Defteri
  • Mısır’da İngiliz İşgali ve Osmanlı’nın Diplomasi Savaşı (1882-1887)
  • Mısır’da Osmanlı’nın Son Yüzyılı (Mehmet Ali Paşa’dan II. Abbas Hilmi Paşa’ya)
  • II.Abdülhamid Han’ın Dış Politikası ve Taşöz Operasyonu
PROGRAMA KATIL
Go to Top