BURA İstanbul Gezileri kapsamında düzenlenen “Süleymaniye Külliyesi” gezisi 4 Mart tarihinde İbrahim Zeyd Gerçik’in rehberliğinde gerçekleştirildi.

Tarihi ve kültürel dokusuyla dillere destan olmuş güzel şehrimiz İstanbul’un kadim mekanlarını seyre çıkmak üzere düzenlediğimiz İstanbul Gezileri serisi devam ediyor. Geçtiğimiz haftasonu serinin 3. gezisi olan Süleymaniye Külliyesi gezisini öğrenci ve mezun arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirdik. Bizlere eşlik eden araştırmacı yazar Zeyd Gerçik’in ifade ettiği üzere, şehirler tepeden aşağı doğru, tarihi mekanlar ise dışarıdan içeriye doğru gezilmeye başlanır. Biz de buna uyarak Süleymaniye Külliyesi’ni gezmeye avlusundan başladık. Avluda bizlere camiinin yapılış tarihini, hikayesini ve dayandığı sanatsal ve fikirsel arkaplanı anlatan Zeyd Gerçik eski şehir yapılarının güvene, paylaşıma, adalete, ve düzene dayandığını, yeni ve modern şehirleşmede ise düzensizliğin, kargaşanın ve bencilliğin esas olduğunu ifade etti.

Avluyu gezdikten sonra camiinin mimarı Mimar Sinan’ın türbesini ziyaret ettik. Hayatı boyunca 300’den fazla önemli ve büyük esere imzasını atan Mimar Sinan’ın kabrini ziyaretin ardından nihayet Süleymaniye Camiisi’nin iç kısmına geçerek camiinin iç yapısını inceledik. Buradan sonra Süleymaniye ile özdeşleşen tarihi kuru fasulyecilere geçerek öğle yemeği yedik ve burada gezimizi sona erdirdik.

Aynı zamanda Süleymaniye Külliyesi ile ilgili bir kitabı da olan Zeyd Gerçik “Bir Yönetim Modeli: Süleymaniye” isimli eserinde Süleymaniye Külliyesi’ni, kurumsallaşma, değişim, kriz yönetimi, liderlik ve yönetim psikolojisi, terfi ve ast-üst ilişkileri ve mekân düzenlemesinin kurum işleyişine etkisi çerçevesinde yorumluyor ve bizlere de gezimiz boyunca bu kıymetli yorumlarını aktardı. Bu kıymetli birikimini gezimizde bizlere aktaran hocamız, tarih ve sanat arasındaki ilişkinin ve bu konulardaki farkındalığı arttırmanın önemine vurgu yaptı.

Gezimize katılan öğrenci ve mezun arkadaşlarımıza, ve anlatımıyla gezimize değer katan İbrahim Zeyd Gerçik’e teşekkür ediyoruz.

Paylaş!