BURA IT buluşmaları önemli konu ve konukları ağırlamaya devam ediyor. Mahir Yüksel, Ziyahan Albeniz ve Cihat Seçgin’in konuk olarak katıldığı “Açık Kaynak Bilgi Toplama ve Web Güvenlik Tehditleri” isimli programda web kullanımı ve bilgi güvenliği ele alındı. Manzara’da yapılan kahvaltının ardından İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda başlayan konuşmalarda bireysel kullanıcıların kendi güvenliklerini nasıl sağlayacağı en çok öne çıkan konu oldu.

‘’Bu işin nesnesi değil, öznesi olmamız lazım’’

“Kişisel Verileri Koruma” (KVK) ve “Kişisel Verileri Koruma Kanunu” (KVKK) üzerine yaptığı sunumla ilk oturumu açan Cihat Seçgin, konu ile ilgili yeni kanunu ve meydana gelen değişiklikleri detayları ile anlattı. Bir çok kamu ve özel kuruluşun kullanıcıların kişisel verilerini elinde bulunduğunu hatırlatan Cihat Seçgin, bu bilgilerin korunması ve zamanı gelince silinmesi ile ilgili vatandaşların da kanunlar kadar hassas ve dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Şahsi bilgilerimizin bizim namusumuz olduğunun altını çizen Cihat Seçgin, kanunlarla düzenlemeden ziyade alt yapı ve bilinçlilik anlamında daha iyi seviyelerde olmamızın önemine değindi.

‘’İmparatorluğun anahtarı; Parolalar!’’

İkinci oturumda söz alan Ziyahan Albeniz, web dünyasında nasıl hayatta kalmamız gerektiğini anlattığı sunumunda çok kolay bir şekilde bilgilerimizin ele geçirilebileceğini uygulamalarıyla anlattı. Özellikle çok fazla platformda kullandığımız parolaların hesaplarımıza ve bilgilerimize erişmede bir anahtar görevi gördüğünü vurgulayan Albeniz, parolaları daha güvenli kullanmaya dair tüyolara değindi.

Konuşması sırasında Albeniz, dinleyicilere https://haveibeenpwned.com linkine tıklayarak herhangi bir hesaplarının ele geçirilip geçirilmediğini öğrenebileceklerini söyledi.

Siber Saldırı ve 5N1K

Kapanış oturumunda konuşmasını yapan Mahir Yüksel, siber saldırılar ve mücadele koşullarını anlattı. Siber saldırı olduğunda saldırının nereden, ne amaçla ve kim tarafından yapıldığının saptanmasının, kısacası 5N1K’nın çok önemli olduğunu vurgulayan Yüksel, alınacak önlemlerin yetersiz kalma ihtimali olduğunu ve saldırı anındaki reaksiyonun da kritik olduğunu belirtti. Son yıllarda bireysel ve örgütsel hacker’lığın yanı sıra devlet destekli hacker’lığın da gündeme geldiğini ifade eden Mahir Yüksel, farklı bir mücadele alanına işaret etti.

Paylaş!