İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği-BURA tarafından gerçekleştirilen “15 Temmuz Gecesi ve Direniş”  konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılmak üzere Boğaziçi Üniversitesi’ndeydi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı ve mezun derneği BÜMED’in destek verdiği programda konuşan Mustafa Çalışkan, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve ortaya konan direniş başta olmak üzere geceye ait tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Rektörlük Konferans Salonu’nda saat 10:30’da başlayan programa medya, akademi, mezunlar ve öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan 15 Temmuz Gecesi ve Direniş programı, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Sunucu ve moderatörlüğünü BURA Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Kimya’nın yaptığı programda BURA adına Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fehmi Topal ve Boğaziçi Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan selamlama konuşmalarını yapmak üzere söz aldı.

Konuşmasına 15 Temmuz Gecesi yaşananların ülkemiz adına ne denli önemli bir hadise olduğunu anlatarak başlayan Mustafa Çalışkan, darbe girişmini bir “işgal hareketi” olarak tanımladı. Uzun vadede planlanan ve küresel bağlantıları olan bir işgal girişiminin birlik içinde geri püskürtüldüğünü dile getiren Çalışkan, darbe girişimine karşı emniyet teşkilatının halka beraber işbirliği gerçekleştirdiğini söyledi. 15 Temmuz’un hazırlıklarının 30-40 yıl öncesine dayandığının altını çizen Çalışkan elde edilen tecrübe sayesinde artık kimsenin kolay kolay benzer kalkışmalara yeltenemeyeceğini vurguladı.

15 Temmuz’da İstanbul’da emniyet müdürü olduğu için Allah’a şükrettiğini dile getiren Çalışkan, geceye dair tecrübelerini şöyle anlattı:

“35-36 bin polisi yönettiğim için ve bu polislerin içinde o gece için bir tane yanlış adam çıkmadığı için şükrediyorum. Her bir polisin kahramanca savaşmasından, tabancayla tankın peşinde koşmasından, vatandaşı yönlendirmesinden dolayı şükrediyorum ve gurur duyuyorum. 14-15 yaşından beri Emniyet Teşkilatının ekmeğini yiyen birisi olarak, üzerimize düşen görevi yaptığımız için gurur duyuyorum. Köprüde saat 06.40’a kadar aralıksız ateş ettiler. Yanımda bir rütbeli komutan vardı. ‘Ne kadar dayanabilirler’ diye sordum, ‘İki, üç gün daha dayanabilirler.’ dedi. Saat 06.40’ta teslim olduklarında vatandaş, sel gibi askerlerin üzerine yürüdü. Bunları tabii biz kamuoyuyla paylaşamadık. Orada vatandaşa gaz da sıktık, su da sıktık. Çünkü vatandaşın orada kardeşi ölmüş, evladı ölmüş… Ateş edenler de karşıda. Ellerini kaldırdılar. Biz onları korumak için çok çaba sarf ettik. Cezayı hak ettiler ama cezasını verecek biz değiliz, mahkemeler verecek. Onlar en ağır cezaları hak ettiler.”

İstanbul İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan’ın konuşmasının ardından etkinlik soru-cevap faslı ile nihayete erdi.

Paylaş!